OVO JE 5 NAJLEPŠIH NACIONALNIH PARKOVA U EVROPI: Na listi se našao i RISNJAK!
Risnjak, Foto: printscreen/youtube/TravelNelMan, Printscreen/Youtube/Explore Croatia, printscreen/youtube/Shahriar's Diary, printscreen/youtube/FRANCE 24 English

Putovanje

OVO JE 5 NAJLEPŠIH NACIONALNIH PARKOVA U EVROPI: Na listi se našao i RISNJAK!

Na nedavno objavljenoj listi najlepših parkovao našao se jedan park iz Hrvatske

Objavljeno:
T Š

Guardian je objavio listu posvećenu najlepšim nacionalnim parkovima Evrope. Kako su objasnili, radi se o nekim manje poznatim, ali prelepim parkovima širom evrope u kojima će ljubitelji prirode, pejzaža i putovanja sigurno uživati.

Pet najlepših parkova u Evropi

Pored nacionalnog parka Risnjak u Hrvatskoj, na listu su se našli i Aiguestortes i Estani de Sant Maurici (Španija), Mercantour (Francuska), Eifel (Nemačka) i Peneda-Geres (Portugal).

Aiguestortes i Estani de Sant Maurici u Španiji

Ovaj prelepi nacionalni park nalazi se na severoistoku Španije, na centralnom delu Pirineja, u blizini Ljeida. Ono što ovaj park čini toliko posebnim je više od 200 jezera, kao i reka, potoka i klisura od kojih zastaje dah.

Za ljubitelje vožnje bicikla, ovo će biti idealna destinacija, jer postoji oko 13 ruta kojima je moguće ići i istraživati prirodu, u ravničarskim, ali i planinskim stazama. Pored toga, postoji i 27 ruta za pešake, na kojima ćete prisustvovati spektakularnim predelima i pogledom na jezera. Pored toga, imaćete priliku da se susretnete i sa bradatim lešinarima i tetrebom, koji je simbol Pirineja.

Što se tiče vremena posete, idealno bi bilo posetiti ovaj park u junu ili julu, kako biste imali priliku da prisustvujete festival Falas. On uključuje poseban ritual u kome se velike baklje spuštaju sa planine u sela, gde se plai vatroment i proslavlja uz muziku i hranu.

Mercantour u Francuskoj

U jugoistočnom delu Francuske, nalazi se ovaj nacionalni park. Karakteristika za ovaj park je raznovrsna flora i fauna - nalazi se više od cvetova i biljaka, od kojih su 200 retke vrste, ali i 200 vrsta ptica i više od 70 vrsta sisavaca, od vukova do francuskih kopitara.

Ovde se nalazi i Dolina čuda, ogromno nalazipte sa oko 40.000 kamenih rezbarija, koje datiraju iz 3000. godine p.n.e.

Takođe, preporučuje se odlazak bez automobila, jer autobusi redovno polaze iz Monaka i Nice, te će vam to olakšati putovanje.

Eifel u Nemačkoj

Ovaj nacionalni park je i dalje u razviću, i trebaće još neko vreme da se zemljište postane "divljina", međutim, već preko 50% je vraćeno u prvobitno stanje. Bukve i hrastovi koji su bili oboreni sada ponovo izgledaju kao netaknuta šuma, a divlje žiovtinje poput detlića, jelena i guštera su se opet nastanile. U blizini se nalazi i galerija za posmatranje jelena, što je naročito aktuleno za vreme sezone parenja. Takođe, postoje i dva teleskopa za posmatarnje crnih roda, čaplji i kormorana.

Postoje organizovane ture, od onih besplatnih, do trodnevnih tura koje uključuju i noćenje sa doručkom u nekom od lokala.

Risnjak u Hrvatskoj

Ovaj predeo nazvan je po životinji koja nastanjuje ovo područjue - risu. Ovaj nacionalni park važan je kao stanište nekih vrsta, poput medveda, vukova, tetreba i čak 89 vrsta leptira.

Ovde raste i nekoliko različitih vrsta divljih orhideja.

Posetioci mogu da prošetaju i do izvora reke Kupe preko Čudesne doline leptira, prateći Lesku stazu, na kojoj mogu da saznaju više o parku. Takođe preporučuje penjanje na Risnjak i Snježnik, koji su najviši vrhovi ovog nacionalnog parka,ali i mogućnost ture za posmatranje divokoza, ali i iznajmiti bicilk za vožnju po parku.

Peneda-Geres u Portugalu

Ovo je jedini nacionalni park u Portugalu, nalazi se na samoj granici sa Španijom, a u njemu se može naći po nešto za svakoga.

Od planina, šuma, pa sve do livada prepunih divljim cvećem i prirodnih vodopada, ovaj par ne ostavlja mnogo za poželeti. U njemu su stanovnici i neke endemske vrste, poput zlatno-prugastog daždevnjaka i barros goveda, posebne vrste specifične za ovo područje.

Postoji oko 14 pešačkih staza, koje variraju po dužinama. Neke rute prolaze pored srednjovekovnih manastira i zamkova, dok na kraćim izletima posetioci mogu da se upuste u avanturu spuštanja niz kanjon. Pored toga, jednostavno je doći do parka i javnim prevozom, koji vodi do samog ulaza u park.

Bonus video:

01:03

Luna park GARDALEND u Italiji

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.